Sluit de pagina.
Mensen aan de slag met een brainstorm

De Sociale hypotheek

Enschede Dolphia

De vraag

De Enschedese wijk Dolphia had een buurtcentrum, maar deze lag niet ín de wijk. Bewoners wilden juist graag een buurthuis dat midden in de eigen wijk. Aan de ons de taak om voor de bewoners van Dolphia een buurthuis te ontwikkelen van en voor bewoners.

De aanpak

In opdracht van de gemeente Enschede en wijkbewoners van de wijk Dolphia is gestart met het realiseren van de ‘Droom van Dolphia’. Om te beginnen was het belangrijk om samen met de initiatiefnemers draagvlak in de wijk te creëren voor de komst van het buurthuis. Alle belanghebbenden zijn betrokken om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Een voorwaarde van de gemeente Enschede was een goede financiële onderbouwing voor het wijkcentrum. Voor de exploitatie van het nieuwe wijkcentrum hebben wij het idee voor een ‘sociale hypotheek’ uitgewerkt. Deze hypotheek, met een looptijd van tien jaar, is op drie manieren bij de gemeente af te lossen:
1. Door het organiseren van activiteiten die een sociale waarde vertegenwoordigen.
2. Door verbeteringen te realiseren die invloed hebben op statistische indicatoren van de wijk.
3. Door opbrengsten uit de exploitatie van het buurthuis.

De opbrengst

De gemeente Enschede en de wijkbewoners van Dolphia ondertekenden de eerste sociale hypotheek van Nederland. Daarmee kon de bouw van het buurthuis van start. Is de hypotheek over 10 jaar afgelost, dan is het bewonersinitiatief Dolphia de rechtmatige eigenaar van het buurthuis en is de ultieme droom van bewoners verwezenlijkt.

Bekijk hier de video gemaakt door de NOS: (https://nos.nl/l/2251602) 
Of lees hier een het artikel gepubliceerd door de NOS.