Sluit de pagina.
Buurtbewoners aan de slag op het Jolplein

Placemaking buurtplein

Lelystad

De vraag

De wijk Jol in Lelystad is een levendige omgeving. De uitdaging ligt echter in het creëren van sociale cohesie. Het buurtplein moet een centrale plek worden met een gezonde buurteconomie. De gemeente Lelystad, studenten van de HAN, de woningbouwvereniging en buurtbewoners zijn met behulp van ons de uitdaging aangegaan.

De aanpak

Er is een praktijkonderzoek gestart om de openbare ruimte samen met buurtbewoners op te frissen en geschikt te maken voor meer ontmoetingen. Het faciliteren van het creatieve proces tussen alle partijen heeft effectieve ideeën opgeleverd: de Jolcoin als wijk-betaalmiddel, de introductie van gemeenschappelijk gebruik van gereedschap en het openen van een centrale buurtkamer. Alles in afstemming met de wensen en eigen inzet van buurtbewoners. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft het proces ondersteund met de titel ‘Designing a community of care’.

De opbrengst

Het praktijkonderzoek heeft in 2019 een concreet vervolg gekregen. De bewoners zijn gestart met het opfrissen van het plein, langzaam wordt het groener en kleurrijker. In het voorjaar van 2020 is er een nieuwe buurtkamer geopend!